Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie
oraz kopiowanie zdjęć z mojego bloga.


------------------------------
Blog istnieje od 25.08.2011r
Licznik odwiedzin:

Goście on-line:





WARTO ODWIEDZIĆ:

* Msza Trydencka w Polsce
* Szkaplerz Karmelitański
* Szkaplerz Karmelitański (gdzie kupić; sklep)
* Katolicki Tradycjonalizm
* Mały modlitewnik łaciński
* Modlitwy po łacinie
* Jezu ufam Tobie!




"ŻYWOT I BOLESNA MĘKA PANA NASZEGO
JEZUSA CHRYSTUSA I NAJŚWIĘTSZEJ
MATKI JEGO MARYI, WRAZ Z TAJEMNICAMI
STAREGO PRZYMIERZA"
Bł. Anna Katarzyna Emmerich

"DO KAPŁANÓW, UMIŁOWANYCH
SYNÓW MATKI BOŻEJ"
Ks. Stefano Gobbi

"PRAWIDŁA ŻYCIA CHRZEŚCIJAŃSKIEGO
DLA KAŻDEGO WIEKU I STANU"
Ks. op. O. Bitschnau

"APOFTEGMATY OJCÓW PUSTYNI"
TOM 1,2 i 3
wyd. Benedyktynów TYNIEC

"KATECHIZM KATOLICKI ŚW. PIUSA X"
wyd. WDS

"KATECHIZM KATOLICKI"
Pietro Kard. Gasparri

"W BLASKU MIŁOSIERDZIA
JAK DOBRZE SPOWIADAĆ SIĘ?"
Ks. Jacek Bałemba SDB

"SEKRET MATKI BOŻEJ Z LA SALETTE
O CZASACH OSTATECZNYCH"
Arnaud de Lassus

"LITURGIKA KATOLICKA"
Ks. dr Gerard Szmyd

"DZIENNICZEK"
Św. s. M. Faustyna Kowalska

"O NAŚLADOWANIU CHRYSTUSA"
Tomasz a' Kempis







Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka wiosenna (warzywna)
Aby przejść do opisu, kliknij poniższy link "czytaj dalej"

 

Sałatka wiosenna z majonezem to bardzo smaczna potrawa na śniadanie (zwłaszcza Wielkanocne) lub do podjadania w ciągu dnia. Majonez tradycyjny można zastąpić wegetariańskim, który jest mniej obciążający dla żołądka. Przepis na majonez wegetariański znajdziesz tutaj. Poniżej przepis na sałatkę wiosenną.


Składniki:

- 3-4 duże ziemniaki
- 2 słodkie marchewki
- 1 cebula
- 2 kiszone (lub konserwowe) ogórki
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 jabłko
- 2 jajka
- majonez tradycyjny lub wegetariański (tutaj przepis)
- sól

Przyrządzenie:

Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na osolony wrzątek, gotować do miękkości (najlepiej w małej ilości wody, pod przykryciem; na małym ogniu - wtedy stracą mniej witamin) - lub - ziemniaki ugotować w mundurkach, a obraną marchew w całości (w tym wariancie, ziemniaki i marchew również wrzucamy na osolony wrzątek) i dopiero później, ugotowane warzywa (ziemniaki obrać) kroimy w drobną kostkę. Pierwszy wariant jest przyjemniejszy, ponieważ warzywa nie rozlatują się podczas krojenia. Dalej - Jajka ugotować na twardo i również pokroić je w kostkę. Cebulę, jabłko i ogórki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać groszek, majonez oraz sól. Wymieszać. Gotowe!


czwartek, 08 maja 2014, oczy.boga

Polecane wpisy